Vill du låna pengar?

Ibland behöver man ta ett lån. Det kan bero på flera olika orsaker, men handlar för det mesta om att täcka upp för en brist en viss månad, eller att låna till insatsen av en bostadsrätt.  

låna pengar smslånBehöver du låna pengar på till exempel https://smspengar.nu/? Oavsett vilket ändamål pengarna ska till är det bra att räkna på månadskostnaden för att se till så att din ekonomi är stabil nog för återbetalningen. Vad mer är bra att tänka på innan du ansöker om ett lån?

Innan du lånar pengar

Ibland behöver man låna pengar. Det kan vara för att täcka upp under en månad när en oväntad utgift tillkommit, eller när du ska till att betala insatsen på en lägenhet men inte har alla pengarna i kontanter. Några saker som är bra att tänka på går det att läsa om i en artikel i Expressen:

  • När du lånar måste du räkna in totalsumman inklusive ränta.
  • Nästa steg är att du tar reda på om du har råd med ett lån. Hur mycket kan du betala till långivaren? Och under hur lång tid?
  • Gör en vettig uträkning av dina kostnader. Avstå glädjekalkyler och tänk på att du måste ha pengar till oförutsedda utgifter.
  • Klarar du höjda räntor? Observera att räntan kan ändras om ni inte kommer överens om annat.
  • Hur säker är du som låntagare? Är det alldeles säkert att du kan betala i tid? Se till att samla allt som talar för dig.
  • Ett lån bör också vara långsiktigt hållbart. Kolla därför den effektiva räntan som visar lånets totala kostnader, inklusive avgifter.
  • Låna aldrig mer än nödvändigt. Visst är det lätt att lägga på lite till låneansökan, men gör det inte.

När du vill ta ett smslån

För vidare information är det en bra idé att läsa på Hallå Konsument. Där går det att lära sig mer om olika typer av lån, vad som är bra att veta innan du tar ett lån och vad för information som finns i ett så kallat SEKKI-formulär som kreditgivare ska ge dig. Här går det även att lära sig förstå exakt hur ett lån fungerar samt vad som sker om du har svårigheter att betala lånet.

För att få en inblick i hur Finansinspektionen tänker kring finansiell stabilitet på hela marknaden går det att läsa här.