Säljare populärt jobb

Vad ska man jobba med? Att börja karriären inom sälj är ett bra sätt att få in en fot på arbetsmarknaden och dessutom är det vanligaste yrket bland män – i både Göteborg och Stockholm.

säljare göteborgOm du är en man som bor i Göteborg är sannolikheten stor att du kommer jobba som, eller redan jobbar som – företagssäljare. På https://www.sectoralarm.se/jobb/forsaljning/saljare-goteborg/ går det till exempel att se hur det finns lediga positioner inom försäljning av hemlarm och annan säkerhetsutrustning.

Vanligt att jobba som säljare i Göteborg

I storstäder som Göteborg och Stockholm är det vanligaste yrket för män i yrkesverksam ålder just inom sälj. Det kan vara allt från gatuförsäljare till företags- och butikssäljare. Att jobba med sälj är ett bra sätt att få in foten på arbetsmarknaden om du är ung och nybakad från studier – dessutom tränar du din sociala förmåga och din retorik otroligt mycket när du är aktiv i denna sektor.

Företagssäljare vanligare bland män

I en artikel i Computer Sweden, liksom i Metro, går det att läsa om hur könssegragationen på arbetsmarknaden är tydlig. Kvinnor jobbar oftare i den offentliga sektorn, med vård, skola och omsorg. Män ser vi desto fler av i den privata sektorn. I storstäder är det som nämnt företagssäljare som är det populäraste yrket bland män, men i Norrland är det lastbilsförare och jobb på lager som lockar. IT-branschen domineras även den av män, enligt tydlig statistik från SCB. Av 78 374 systemvetare och programmerare är hela 80 procent män. De 41 817 datateknikerna är aningen mindre ojämställda. Där utgör 79 procent män.

Vad är det då som avgör skillnaderna mellan könen när det kommer till att välja jobb. Det kan handla om utbildningsval och ojämna fördelningar på olika inriktningar redan i gymnasiet. Sedan finns det en lång tradition av att kvinnor arbetar i den offentliga sektorn, som upplevs ha tryggare anställningar. Män har i alla tider arbetat inom det privata, därför är det också enklare för en man att tänka sig en framtid där.

När det kommer till sälj finns det alla möjligheter för både män och kvinnor att ta sig fram och staka ut en väg för sig själva – och tjäna pengar snabbt.