Öppet kontorslandskap

Den absolut vanligaste formen av kontor idag är någon form av öppet kontorslandskap. Rätt utformat kan det bli en fantastisk och flexibel arbetsplats. Det som krävs är bland annat smarta val gällande inredningen samt även ett antal trivselregler.

På ett modernt kontor arbetar ofta en stor variation av personal och arbetsuppgifterna skiftar från dag till dag och även under dagen. Vissa arbetsuppgifter kräver möjligheter till spontana möten och muntlig kommunikation medan andra koncentrationskrävande uppgifter utförs bäst utan yttre störningar.

Inredning för öppet kontorslandskap

För att ett kontorslandskap ska bli lyckat krävs en flexibel möblering av god kvalitet. Kontorsstolar och skrivbord ska kunna ställas in efter den medarbetare som använder dem. Mycket viktigt är också ljudabsorbenter. Hos https://furnitgroup.se/ finns både stolar, skrivbord och ljudabsorberande skärmar. Även det visuella intrycket är viktigt, så tänk på att ha snygg och robust design på både möbler och annan inredning. Några växter i landskapet samt konst på väggar och i konferensrum är mycket viktiga detaljer som avgör om en arbetsplats känns trivsam eller ej. Tänk också på att ordna med god förvaring för medarbetarnas personliga tillhörigheter samt kontorsvaror som pärmar, post-its, pennor, laddare och annat för att undvika ett stökigt kontor.

Trivselregler

A och O när du ska utforma ett kontorslandskap är också regler för hur det ska användas. Ska det finnas helt tysta zoner för hög koncentration? Är det tillåtet att ta ett telefonsamtal eller ska telefonen vara på ljudlöst och samtal skötas i speciella telefonrum? Hur mycket prat är tillåtet i ett öppet landskap innan det är dags att boka ett mötesrum istället? Är det OK att äta sin matlåda vid skrivbordet eller ska enbart kaffe, vatten och frukt vara tillåtet? Är kontorslandskapet helt flexibelt, d.v.s. utan fasta platser, är det också viktigt att informera om att inga kaffekoppar, papper eller annat ska lämnas kvar på platsen efter att den använts.

Finns reglerna på plats i ett inbjudande, väldesignat, ergonomiskt och trivsamt kontor kan arbetsplatsen bli ett dynamiskt landskap där både företagets verksamhet och medarbetare blomstrar.