Nekades lån – för att hon var pensionär

Det är inte ovanligt att de stora bankerna har börjat stänga plånboken när det kommer till vissa grupper i samhället. Det har bland annat bidragit till att utsatta grupper inte kommer in på bostadsmarknaden, trots att de inte har några skulder i övrigt och har en stabil ekonomi.

Det är visst inte alla som får låna pengar, även om man har en fast inkomst. Det var fallet för den 69-åriga kvinnan som ville låna pengar för att renovera köket. Som trogen kund i en stor bank trodde hon att hon skulle få bli beviljad lån på 140 000 kronor. Det är Aftonbladet som går ut med nyheten och skriver såhär:

”Enligt en rapport från Pensionsmyndigheten var det redan 2017 i stort sett omöjligt för den genomsnittlige pensionären med en pension på 17 000 kronor i månaden att beviljas ett bolån.”

Du kan hitta rapporten här.

Det är med andra ord inte ett undantag, som den 69-åriga pensionären kunde berätta om. Det händer både unga och äldre, och de som missgynnas är tyvärr folk som redan har en stark ekonomi och som kanske inte är i samma akuta behov av lån jämt. Tyvärr finns det studer som visar på att svenska pensionärer redan har det illa ställt, exempelvis om man jämför med Norge.

Finns lån att få

Det många äldre inte alltid tänker på är att man som villig att ta ett lån är en möjlig kund för en bank, och därför är man i en förhandlingsposition. Man ska helt enkelt inte placera sig i underläge. Det är viktigt att komma ihåg den skillnaden. Det är en sådan förståelse som gör att man kan ta beslutet att välja att fråga en annan bank istället. Tillslut kommer man nämligen att hitta en bank som beviljar ens lån. Det viktiga är att man har en bra kontakt med sin långivare.