Näthandelns jättar och tillväxt

Amazon och Alibaba sveper fram och gör nätshoppingen centraliserad, med konkurser till följd. Men för vissa är det guldregn.

För att ha en framgångsrik nätbutik, gäller det att investera i hur webbsidan ser ut och drivs, bland annat. Det kan du göra med Magento. Men vad finns det mer att tänka på?

Jättar i näthandeln – Alibaba och Amazon

Shopping onlineI en artikel i Veckans Affärer går det att läsa om hur den kinesiska näthandelssajten Alibaba slog rekord under förra Single Day. Dagen då singlarna ska shoppa, för att ”unna sig”, är en shoppingdag som växt fram de senaste åren och inte slagit i Sverige förrän 2018. I Kina däremot har det växt stadigt och är uppe i rekordnivåer, i artikeln nämns det bland annat att försäljningen på Alibaba under dygnet uppgick till hela 213,5 miljader yuan, vilket i svenska kronor blir motsvarande 280 miljarder. På bara 24 timmar med andra ord. Det är en hel del pengar som shoppades bort.

Amazon däremot, de kommer allt närmre Sverige och till många bävan kan de dra ner flera näthandlar och fysiska butiker med sig när de sveper in. Om du är smart börjar du som handlare att redan nu planera hur du kan annonsera och synas på just Amazon, när denna webbutik väl har etablerat sig med en svensk hemsida, då kan du snarare dra fördel av deras inträde på den svenska marknaden. På E-handel.se går det att läsa om hur de flesta handlare och butiksägare är rädda för Amazon, och att man gör så gott man kan för att klara sig:

”Hela 55 procent av de cirka 550 e-handlarna som tillfrågats i undersökningen, känner inte någon oro över att Amazon kan komma att etablera sig i Sverige, och fem procent tror till och med att det skulle kunna påverka deras affär positivt” – E-handel.se

Vill du veta mer om vilka näthandlare som det går bäst för, eller som växer allra snabbast på den svenska marknaden? Då är det en god idé att läsa igenom denna artikel i Dagens Handel. Där listas Sveriges snabbast växande e-butiker just nu, något som du som e-handlare kan ta till dig och inspireras av.