Investera smått som stort

Om du sparar till något dyrt eller känner att du vill få ditt kapital att växa kan investeringar vara något som hjälper dig att nå målet snabbare. Det kan kännas främmande och kanske lite riskabelt, men en investering behöver inte vara särskilt stor eller dyr.  

När folk pratar om att investera är det kanske vanligast att man hör om aktier och fonder, men det sträcker sig faktiskt djupare än så. Att investera handlar om att köpa eller äga något som man tror kommer stiga i värde. Det kan vara andelar i ett nystartat företag, konst, bostäder eller antikviteter – lite allt möjligt helt enkelt.

Enkla investeringar

loppmarknadEtt populärt och kanske till och med det enklaste sättet att börja investera på är att ge sig ut och besöka loppmarknader. Du kan hitta åtskilliga fynd på dessa som du kan hålla på eller sälja vidare direkt, det är ett roligt sätt att investera på, samtidigt som det inte är allt för riskabelt. Skulle du inte lyckas få sakerna sålda kan du alltid inreda din lägenhet med dina loppisfynd som den här stylisten gjort. Är du ute efter lite dyrare investeringar som kanske ger en större vinst finns det många fynd att göra hos de olika auktionshusen. Där hittar du ofta exklusiva klädesplagg, designermöbler och antikviteter som kanske inte når de vanliga loppmarknaderna. Känner du dig osäker på vad du bör leta efter när du är på auktion eller när du rör dig i antikdjungeln rekommenderar vi den här artikeln i Dagens Industri.

Dröminvesteringen

Vissa investeringar går inte med vinst, andra utvecklas ytterst lite under en lång tidsperiod. Det finns dock investeringar som visar sig vara drömlika. En sådan investering gjorde den omtalade amerikanska elitcyklisten Lance Armstrong när han år 2009 investerade i taxi- och samåkningstjänsten Uber. Bolaget har sedan dess ökat något extremt, hela 3 miljoner procent. Armstrong kan med andra ord skatta sig lycklig, och de 100 000 dollar han la för snart 10 år sedan har han fått tillbaka många gånger om. Läs mer om denna lyckosaga i Veckans Affärer.

Magkänsla och kunskap

fonderDet är inte lätt att bli proffs på att investera. Man kan aldrig veta helt säkert om affären kommer bli en flopp eller om det faktiskt kommer att generera vinst. Om man har tänkt börja handla med värdepapper är det svårt att göra de riktiga investeringarna utan någon riktig kunskap om hur marknaden funkar. Med detta i åtanke är det därför viktigt att vara påläst inom det ämne man planerar att börja investera inom. I vissa fall räcker det dock inte enbart med kunskap, det gäller att chansa och ta risker. I dessa fall får man lita på sin magkänsla. Tror man på något och ser potential i det kan det faktiskt vara värt att följa sina intentioner, men som sagt ska man alltid vara medveten om att det kan gå fel. Lycka till med dina framtida investeringar!