En ny het bransch – IoT

Vill du vara tidig på något som kommer att utvecklas och bli en av de hetaste branscherna? Då är Internet of Things något för dig, som förkortas till IoT.

Ja, sakernas internet är här och här för att stanna. Det är viktigt att försöka hänga med i utvecklingen. Visste du att det till och med finns en valuta som heter iota, väl värd att investera i och perfekt för att utbyta data från uppkopplade saker, att analysera och förbättra produkter med. Men vad exakt är egentligen sakernas internet?

Sakernas internet – IoT

Smarta prylar blir allt mer vanligt i våra hem, i allt från våra mobiler och smarta armbandsur till uppkopplade vitvaror, bilar, lås, lampor, högtalare och dörrar. Det är allt fler fysiska saker som kommunicerar med varandra över internet, utan att det krävs någon som helst mänsklig inblandning, avläsning, inloggning eller formulär att fylla i. Data samlas i tjänster och förädlas till användbar och viktig information. På gott och ont, det är samtidigt viktigt att skydda sitt hem mot hackare och andra missöden, som tekniska problem. Man vill ju inte att en obehörig tar sig in i systemet och börjar styra det, eller läser av data och utnyttjar den.

En ny bransch växer fram – uppkopplade prylar

Samtidigt finns det många företag som verkligen skulle behöva vara på tårna nu och göra allt för att hänga med i utvecklingen, för den kommer gå snabbt under de närmsta åren. Det menar inte minst Google-chefen Anna Wikland i Svenska Dagbladet Näringsliv. Hon säger vidare att miljoner svenska jobb hotas av robotar och automatiserade processer, samtidigt som den svenska kompetensutvecklingen verkligen inte hänger med i omvärldens takt:

”Teknikutvecklingen sker med full kraft och med den finns det massor av möjligheter, men också väldigt stora utmaningar. Men allt tyder på att många jobb kommer att försvinna till följd av automatiseringen”, säger hon och fortsätter: ”Uppemot en halv miljon svenskar per år behöver få nya kunskaper för att vara relevanta på framtidens arbetsmarknad”.

  • Termen digital kompetens innefattar behörighet, utbildning, erfarenhet eller kunnighet för att använda internet och digital teknik.
  • EU definierar begreppet som grundläggande färdigheter i kommunikations- och informationsteknik, samt, säker och kritisk användning och informationssamhällets teknik.
  • I ett allt mer digitaliserat samhälle ses digital kompetens som viktiga kunskaper både inom yrkes- och privatlivet.

(Källa: Svenska Dagbladet)

I en artikel i Mobil.se går det att läsa om hur smarta klockor, självkörande bilar och spårbara paket bara är starten på denna nya teknikutveckling. Snart kommer garanterat även kläder och hygienartiklar vara uppkopplade. IoT innebär onekligen en hel massa nya möjligheter och det är spännande att följa med i utvecklingen, men det gäller också att hålla huvudet kallt och tänka logiskt. För det finns fortfarande en hel del olösta integritets- och säkerhetsfrågor när det kommer till detta, och det är lätt att ta sig in i system för att utnyttja användare eller dra fördel av deras insamlade data. En annan utmaning är att få prylar från olika tillverkare att fungera tillsammans. Mer om detta går det att läsa om här.