Årets fattigaste månad

Halva december har gått och många känner stress över att köpa de där sista julklapparna. December är en av de största shoppingmånaderna och folk spenderar stora summor på julklappar och under mellandagsrean, vilket känns i kassan när det nya året väl börjar.

Julklappar, reafynd och nyårssupé. Övergången mellan fest, firande och konsumering i december och en gapande tom plånbok i januari är tuff för många. Det är tvära kast och det kan vara svårt att ställa om från det ljuva lyxiga semesterlivet och gå tillbaka till den gråa vardagen. För att göra det bästa av situationen är det därför viktigt att vara förberedd och veta om vad man kan göra för att inte få en allt för stor chock när januari väl är här. Med en viss framförhållning behöver det faktiskt inte bli allt för illa.

Framförhållning

första januariJanuari förknippas för många med ont om pengar och kanske till och med en känsla av panik inför månadens räkningar. Så illa ska det inte behöva vara, men det finns en hel del knep du kan ta till om du är orolig inför årets första månaden. Ett av dessa är att göra en budget. På så sätt får du en bra överblick av vad du kan spendera på mat, kläder och räkningar den kommande månaden. Se även över de utgifter du har på lunch, folk blir ofta förvånade när de ser hur mycket pengar de lägger på att äta ute varje dag. En matlåda på gårdagens middag kan spara många hundralappar under en månad. När vi ändå är inne på matspåret är rekommenderas det även att äta mindre kött, det är nämligen dyrare än att äta vegetariskt. Satsa på bönor och linser istället, du kan lätt få ihop en gryta som räcker till matlådor för hela veckan för under 50kr. Utöver att budgetera är det självklart bra att ha framförhållning. Kanske kan du lägga undan 200 kronor i månaden inför varje januari, då har du 2400 kronor extra att rör dig med istället för en tom plånbok. Vill du ha fler tips kan vi rekommendera att du läser den här artikeln av SVT och denna i Metro, där går de igenom betydligt fler tips än vad vi fått plats med i vår text.